HieroBlogs / A.J.'s blog / PC of Laptop veilig gebruiken

PC of Laptop veilig gebruiken


Oegstgeest de Lange Voort,

By A.J. - Posted on 03 April 2008

gecontroleerdgebied

Al weer het zoveelste lijstje met tips om veilig te internetten.
Bovenaan blijft staan, gezond verstand. Dat houdt ook in,

dat wat je zelf niet kan laat dat een ander doen. Roep van tevoren deskundige hulp in.
Digitaal puin ruimen achteraf is kostbaar en tijdrovend.


1. Gebruik altijd de meest recente software
2. Gebruik géén Internet Explorer
3. Download en open geen ongevraagde URL's of bijlagen
4. Gebruik een virusscanner en firewall
5. Gebruik passphrases in plaats van wachtwoorden
6. Log in met een account met minder rechten
7. Schakel onnodige services, instellingen en programma's uit
8. Download en installeer geen onbekende software
9. Gebruik nooit dezelfde passphrase voor meerdere accounts
10. Gebruik geen HTML e-mail

1) Een van de belangrijkste maatregelen om het systeem te beschermen is het updaten van alle gebruikte software. Niet bijgewerkte software kan beveiligingslekken bevatten waardoor een aanvaller of virus het systeem kan overnemen of infecteren. Een update of patch voorkomt dit. Veel programma's beschikken over een automatische update functie. Hiermee worden automatisch nieuwe versies voor het programma gedownload en geïnstalleerd. Zorg ervoor dat er altijd met de meest recente software wordt gewerkt, en dan met Windows, Office software, mediaspeler en Internetbrowser.

2) Internet Explorer is het voornaamste doelwit van computercriminelen. Daarnaast worden er regelmatig ernstige beveiligingslekken in aangetroffen. Gebruikers lopen hierdoor een groter risico dan bij alternatieve browsers het geval is. Gebruik een alternatief voor Internet Explorer, zoals Firefox, verkrijgbaar via mozilla.com of Opera, verkrijgbaar via opera.com.

3) Ongevraagde URL's of bijlagen kunnen malware bevatten of proberen te installeren, waardoor een aanvaller toegang tot het systeem kan krijgen. Open alleen URL's en bestanden waar zelf om gevraagd is. Stuur in het geval van grote urgentie, en alleen als de afzender bekend is, een e-mail ter controle voordat u het bestand of de link opent.

4) Een virusscanner kan virussen, wormen, Trojaanse paarden en zelfs spyware herkennen. Hoewel niet onfeilbaar, is het een belangrijk onderdeel in de beveiliging van uw computer. Met een virusscanner kunt u gedownloade bestanden en e-mails op malware controleren, en is daardoor onmisbaar voor computers die op Internet zijn aangesloten. Een virusscanner kan in de winkel of via het Internet worden gekocht. Een firewall blokkeert pogingen door hackers en malware om toegang tot het systeem te krijgen. Windows XP is standaard van een firewall voorzien. Deze firewall biedt de meest elementaire bescherming.

5) Korte wachtwoorden zijn vaak eenvoudig te raden of te kraken, zelfs als u letters en cijfers combineert. Daarnaast zijn lange wachtwoorden vaak moeilijk te onthouden, waardoor mensen ze opschrijven, wat een risico is als iemand dit ontdekt. Gebruik daarom een passphrase, een lange zin waarin u letters, cijfers en vreemde tekens laat terugkomen. Deze zijn makkelijker te onthouden en moeilijker te raden of kraken. Gebruik een passphrase voor al uw accounts (webmail, Windows, forums) en gebruik nooit dezelfde passphrase voor meerdere accounts! Een passphrase bestaat uit een zin van verschillende woorden, spaties en eventueel aangevuld met cijfers of andere karakters, bijvoorbeeld: "Mijn auto heeft kenteken ZV-60-KL en staat in de garage" of "Als je 9 + 9 optelt krijg je achttien".

6) Een aanvaller of virus dat toegang tot het systeem heeft, heeft dit meestal met de rechten van de ingelogde gebruiker. Is de gebruiker ingelogd met minder rechten, dan kan de aanvaller of het virus minder schade veroorzaken. De meeste gebruikers hebben voor hun dagelijkse gebruik geen administrator rechten nodig. Moet er een aanpassing worden gemaakt of programma geïnstalleerd met administrator rechten, dan bieden de meeste besturingssystemen hiervoor een eenvoudige oplossing.

7) Windows is van allerlei services en programma's voorzien die de computer kwetsbaar voor aanvallers maakt.
Door het uitschakelen van de programma's en services hebben aanvallers minder kans op een succesvolle aanval.
Daarnaast komen systeembronnen dankzij het uitschakelen van de services vrij, wat de computer sneller maakt.

8) Op het Internet wordt allerlei software aangeboden. Als de maker of aanbieder van de software onbekend zijn
dan moet het programma niet gedownload worden, omdat het mogelijk nare verrassingen zoals achterdeurtjes of
spyware kan bevatten. Verwijderen van spyware is een stuk lastiger dan even wat achtergrond informatie over een
programma te zoeken.

9) Als een aanvaller de passphrase van een account weet te achterhalen, heeft hij ook toegang tot andere accounts.
Het is dan ook belangrijk om er voor te zorgen dat u nooit dezelfde passphrase voor verschillende accounts gebruikt.

10) HTML e-mail is herkenbaar aan gekleurde letters, achtergronden, geluidjes, smileys, animaties en nog veel meer.
Aanvallers kunnen via HTML scripts uitvoeren, URL's vermommen of afbeeldingen van andere locaties laden. Bron:security.nl